Tillit avgör om drabbade anmäler hatbrott

Alice Bah Kuhnke, generaldirektör för Ungdomsstyrelsen, och Ulrika Westerlund, ordförande för Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter (RFSL) invigde När motivet är hat i dag i Stockholm. Samtidigt som RFSL publicerade sin nya undersökning om svenska hbtq-personers bristande förtroende för samhällsinstanser, intervjuades Judy och Dennis Shepard, föräldrar till Matthew som mördades i ett hatbrott i USA 1998.

Mordet på 21-årige Matthew Shepard blev startskottet för en politisk kamp som elva år senare ledde till att USA antog en federal hatbrottslagstiftning. Den inkluderar nu sexuell läggning och könsidentitet. Konferensens moderator Felix König intervjuade paret Shepard om den långa processen fram till ny lagstiftning, The Matthew Shepard Act, som Barack Obama undertecknade i Vita huset i oktober 2009.

Shepards föräldrar lyfter tillit som en viktig del i arbetet mot hatbrott. De utsatta måste lita på systemet för att anmäla brotten.

– Kampen för att ändra hatbrottslagstiftningen hade börjat före 1998. Det var en lång och frustrerande process i ett samhälle där hbtq-personer tvingades till tystnad. Myndigheterna i Wyoming, där Matthew dog, reagerade först med att bli än mer konservativa i stället för att gå hbtq-rörelsen till mötes, säger Judy Shepard.

I USA finns 30 stater där man kan avskedas på grund av sin sexuella läggning. Fem av dem har inga lagar alls mot hatbrott. Paret Shepard har fortsatt sin kamp med en rad insatser för hbtq-personer, som webbplatsen Matthewsplace.com med länkar till förebyggande stöd och möjlighet att berätta sin historia.

– Tillit är avgörande både hos myndigheterna och hos de drabbade, annars vågar ingen anmäla hatbrott. Vi vill hellre tala om acceptans än om tolerans. Har ni någonsin hört någon som kommit ut som heterosexuell, varför ska man tvingas till det som gay, big deal, säger Dennis Shepard.

Presskontakt på Ungdomsstyrelsen är Malin Engstedt som nås via malin.engstedt@ungdomsstyrelsen.se eller via mobiltfn 070-663 39 18.

Nyhetsdatum: 

2013-12-06

Viktigt material