Premiär för skolval inför Europaparlamentsvalet

Under supervalåret 2014 ska Ungdomsstyrelsen samordna skolval för elever i grundskolans årskurs 7‒9 och gymnasieskolan i samband med Europaparlaments- och riksdagsvalen. Uppdraget kommer från regeringen.

– 2014 blir första gången som ett skolval arrangeras inför Europaparlamentsvalet. Vi hoppas att skolorna väljer att arrangera skolval både inför Europaparlamentsvalet och inför riksdagsvalet, säger Ungdomsstyrelsens generaldirektör Alice Bah Kuhnke. I Skolval 2010 deltog cirka 1 400 skolor och 440 000 elever hade möjlighet att rösta.

Ungdomsstyrelsen samordnar Skolval 2014 i samarbete med Sveriges elevkårer, Sveriges elevråd och Europeiska ungdomsparlamentet. Skolval 2014 genomförs också i samarbete med Valmyndigheten och Skolverket och ska så långt som möjligt likna Europaparlaments- och riksdagsvalen. Från och med i dag, den 23 januari, kan skolor anmäla att de vill delta på www.skolval2014.se.

Ungdomsstyrelsen har även gett Sveriges elevråd, SVEA och Sverok, uppdraget att producera pedagogiska rollspel till de två valen. Dessa kommer till exempel att kunna användas i klassrummet för samtal om samhälls- och demokratifrågor. Regeringen har också gett Ungdomsstyrelsen i uppdrag att ta fram ett stödmaterial för skolor som vill bjuda in de politiska partierna.

– Vi vet att politiska samtal i skolan är viktiga för ungas engagemang. Vårt stödmaterial ska hjälpa rektorer och lärare att hantera dessa samtal på ett bra sätt, säger Alice Bah Kuhnke.

För mer information kontakta Malin Engstedt som nås via malin.engstedt@ungdomsstyrelsen.se eller via mobiltfn 070-663 39 18.

Nyhetsdatum: 

2014-01-23

Viktigt material