Beslut om 6,75 miljoner för att få fler att rösta

Ungdomsstyrelsen har beviljat 6,75 miljoner kronor till 22 projekt och organisationer i hela Sverige för att få fler att rösta i Europavalet och de nationella valen 2014. Regeringsuppdraget innebär att vi särskilt vill nå unga och utrikes födda i områden där få har röstat i tidigare val.

– Att vi fått in så många som 242 ansökningar vittnar om ett glädjande stort intresse för att få fler att rösta. Vissa ansökningar beskriver ett klimat där unga har låg tillit till det demokratiska systemet och därför ser liten vits med att rösta. Det känns bra att vi ändå kan stödja 22 projekt, säger Alice Bah Kuhnke, Ungdomsstyrelsens generaldirektör.

Bland dem som beviljats pengar finns Fryshuset, Studieförbundet Vuxenskolan, Malmö stad och Afrosvenskarna i Stockholm som bland flera insatser planerar följande:

  • Fryshuset anlitar artister för en ”rösta-video” i sociala medier. Ytterstadsområden i Göteborg, Malmö och Stockholm tävlar sedan om vilken stad som får flest att rösta.
  • Studieförbundet Vuxenskolan arrangerar utbildningstillfällen i hela landet för att motivera personer med intellektuella funktionshinder att rösta.
  • Afrosvenskarna i Stockholm arrangerar seminarier om det politiska systemet och bedriver uppsökande verksamhet med särskilt fokus på Järvaområdet och Botkyrka i Stockholm.
  • Malmö stad utbildar unga till demokratiambassadörer och arrangerar en valmässa.

För mer information – kontakta Malin Engstedt, pressekreterare, telefon 070-663 39 18 eller via malin.engstedt@ungdomsstyrelsen.se.

Nyhetsdatum: 

2014-02-11